OpenID

Geplaatst door Michiel de Mare di, 06 maa 2007 13:51:00 GMT

OpenID is helemaal in, de laatste tijd. uzy.nl heeft een interessant artikel over wat het is en wat de voor- en nadelen zijn. Simon Willison noemt zes dingen waar je OpenID voor kunt gebruiken. De jongens van HollandOnRails hebben hun eigen provider geschreven (in RubyOnRails natuurlijk). En DHH is bezig om OpenID in Rails 2.0 te integreren. En voordat het zover is kun je al aan de slag met OpenID, volgens Dan Webb. Ik heb het geprobeerd en met de ruby-openid gem is het echt triviaal.

Ik vroeg me af of je binnen je applicatie exclusief open-id kunt gaan gebruiken, in plaats van als extra functionaliteit voor gebruikers die al een OpenID hebben. Maar ik denk van niet. Want dat betekent ofwel dat je je gebruikers moet doorverwijzen naar een OpenID-provider. En hoeveel gebruikers zullen niet begrijpen wat er gebeurt en afhaken? Ik denk dat je meer dan de helft van je potentiƫle gebruikers verliest. De OpenID-providers die ik heb gevonden waren niet erg gebruikersvriendelijk. Je wilt tenminste je logo kunnen zetten op de registratie-pagina. Meertalige providers heb ik al helemaal niet gevonden.

Het alternatief is dat je zelf een OpenID-provider wordt. Voor sommige sites kan dat voordelen hebben, zoals sites als AOL, Yahoo en LiveJournal, die een enorm aantal gebruikers hebben. Voor de meeste sites heeft het geen voordelen, vergeleken bij een normale registratieprocedure. Bovendien moet je je gebruikers voorlichten over OpenID, terwijl je ze eigenlijk alleen maar wilt vertellen wat er zo fantastisch is aan jouw eigen site.

Heeft OpenID de toekomst? Heel veel hangt af van Google en Yahoo. Ik gebruik zelf nog geen enkele site waar ik OpenID voor nodig heb, hoewel dat gaat ongetwijfeld snel veranderen. Maar ik heb een flink aantal accounts bij Google en Yahoo. Als ik daar een OpenID aan kan koppelen ben ik meteen om!

Als toetje nog een geweldig presentatie van Dick Hardt over “Identity 2.0”. Een echte aanrader!

Geplaatst in , ,  | 2 reacties

Reacties

  1. Wouter zei 1 dag later:

    Bedankt voor de link! Inmiddels is ook bekend dat Wordpress en 37signals OpenID gaan ondersteunen, dus dat gaat erg lekker!

  2. Marco marco@mondy.nl zei 13 dagen later:

    na wat creatief browsen zag ik dat Highrise openid gaat ondersteunen. http://planetargon.highrisehq.com

(Laat url/e-mail achter »)

   Voorvertoning