Veel te veelgestelde vragen

Geplaatst door Danny Lagrouw do, 23 maa 2006 05:55:00 GMT

Vorige week liep ik weer in de val. Omgeven door enthousiaste Java-ontwikkelaars liet ik me ontglippen dat ik enthousiast ben over Ruby en Rails. Sommige Java-ontwikkelaars reageren in zo’n geval uiterst cynisch: ze vinden Ruby vooral een hype. Anderen zijn wel belangstellend, maar lijken haast medelijden met je te hebben. In het uiterste geval wil iemand nog wel beweren dat “Ruby en(!) Rails zeker een niche-plekje zullen vinden, voor het ontwikkelen van standaard websites.” Misschien vind je dat ik me gewoon niet in zo’n discussie moet mengen. Laat de Java’ers maar lekker door-Eclipsen tot ze groen en geel zien van de getters en de setters. Maar nee, dat is mijn eer te na. Ik wil Ruby en Rails promoten in Nederland; dan moet ik ook tegengas kunnen geven. Keiharde argumenten!

Vandaar dat ik een FAQ-lijstje heb gemaakt, met vragen die je vaak om je oren krijgt als je het woord Ruby of Rails in de mond neemt. Ik heb een blog-page voor dit lijstje gemaakt, zodat ik het steeds verder kan in- en aanvullen. Als je zelf munitie bij wilt dragen, of andere vragen hebt: graag! Doe dat via commentaar op deze post, dan zal ik het verwerken in de FAQ.

  • Zijn Ruby en Rails geen hype, die volgend jaar weer voorbij is?
  • Zullen Ruby en Rails wel aanslaan in Nederland?
  • Maar zou je wel een bankapplicatie ontwikkelen met Ruby en Rails?
  • Zijn Ruby en Rails enterprise-ready?
  • We hebben strategisch gekozen voor Java/J2EE. We hebben veel geld geïnvesteerd in Java: opleidingen, infrastructuur… Dat gaan we niet zomaar overboord zetten voor een heel andere omgeving.
  • Ik heb al zoveel ervaring met Java/J2EE; ik heb geen zin om weer een andere taal te leren.
  • Is er wel een goede ontwikkelomgeving voor Ruby en Rails, zoals Eclipse voor Java?
  • Is Ruby/Rails niet net zoiets als PHP, dus voor het bouwen van simpele websites?
  • Achter Java staat een solide bedrijf: Sun. Ruby en Rails zijn open source. Daarmee heb ik geen enkele garantie dat de software geen bugs bevat, ik heb geen mogelijkheid om support te krijgen, ik weet niet of toekomstige versies van de taal backwards compatible zijn, enzovoort.

Geplaatst in ,  | 6 reacties

Reacties

  1. Remco zei 42 minuten later:
    • Waar kan ik ruby ontwikkelaars vinden?
    • Scripting talen zijn toch langzaam?
    • Ruby code is toch niet onderhoudbaar?
    • Zijn er goede refactoring tools?
    • Noem eens iets bekends dat op ruby en rails draait?
  2. Michiel de Mare zei ongeveer 1 uur later:

    1. Wie weet – ik heb geen kristallen bol. Maar de problemen die rails oplost moeten dan wel aangepakt worden door de concurrentie.

    2. Als RubyOnRails elders aanslaat, waarom niet in Nederland? Er is trouwens al genoeg enthousiasme.

    3. Het grootste relatieve voordeel van RubyOnRails is bij een bepaald soort webapplicaties: nieuwe applicaties waarbij het database-schema van scratch opgezet kan worden, en waarbij je zeer korte iteraties hebt. Dat zijn de applicaties waarvoor de baten kunnen opwegen tegen de risico’s en kosten die het switchen van taal altijd met zich meebrengt.

    4. Enterprises lopen altijd – bewust – achter op de ontwikkelingen. De echte vraag is: wanneer is de enterprise ruby-ready? Nog niet.

    5. De geinvesteerde kosten in opleidingen en infrastructuur zijn sunk costs – en dus niet meer relevant. De vraag is hoeveel er geinvesteerd moet worden in ruby-opleidingen en ruby-infrastructuur, en of die kosten opwegen tegen de baten.

    6. Geen zorgen – je kunt zeker nog 20 jaar maintainance doen op Java-applicaties – kijk maar naar COBOL.

    7. Je kunt gewoon Eclipse gebruiken. Maar de IDEs voor Ruby zijn veel minder goed dan die voor Java, en dat gaat nog wel een tijdje duren. Het schijnt echter dat het ook mogelijk is om zonder IDE te programmeren.

    8. PHP wordt helaas ook gebruikt voor Hele Ingewikkelde Websites. Ruby is veelzijdiger dan PHP, en RubyOnRails dwingt een gestructureerde MVC-architectuur af, inclusief unit-tests.

    9. Veel J2EE-tools zijn ook open source en hebben geen vendor-support. De source is open, en niemand dwingt je te upgraden.

  3. Danny zei ongeveer 6 uur later:

    Q: Wat is er nou zo mooi aan Ruby?

    A: “Ruby makes me smile” (Amy Hoy, http://www.slash7.com/pages/who)

  4. Tom zei 1 dag later:

    Waarom zou het niet goed komen met Ruby on Rails? Momenteel is versie 1.0 (!) de stable versie van ROR. Als ik me niet vergis bestaat J2EE (of JEE) ook nog maar sinds een jaar of vijf/zes. Ruby (en Rails) zijn veel eenvoudiger te leren dan Java, je bereikt ook sneller iets met ROR. Java is in het begin ook onwijs gehyped. Verder: Waarom zou Ruby langzamer zijn dan Java? Beide talen zijn interpreted.

  5. Tom zei 3 dagen later:

    Aangezien Nederland nog hopeloos achterloopt wat betreft nieuwe technologieen verwacht ik een goude toekomst voor Ruby on Rails developers die er nu al mee aan de slag gaan. Het probleem ligt denk ik nog steeds bij het slechte aanbod van goede ruby on rails hosting in Nederland en de naamsbekendheid van het framework.

  6. Nathan Waelkens zei 12 dagen later:

    Ruby dringt door in April 2006 tot de top 20 populairste talen: http://www.tiobe.com/tpci.htm

(Laat url/e-mail achter »)

   Voorvertoning