Eerstejaars Ruby

Geplaatst door Danny Lagrouw zo, 05 feb 2006 22:57:00 GMT

Dit weekend sprak ik iemand die informaticavakken doceert aan een redelijk grote HBO-instelling. Hij vertelde me dat eerstejaars studenten daar leren programmeren in… PHP. Nu heb ik niets tegen PHP: je bent er snel mee op weg, en zeker als je maar een of twee stukjes programmatuur in je website nodig hebt is het haast overkill om geen PHP te gebruiken. Maar om mensen die voor het eerst officieel kennismaken met programmeren, mensen die met een schone lei zouden moeten beginnen en de beginselen van de edele programmeerkunst goed onderwezen moeten krijgen als basis voor alles wat ze later aan talen tegen kunnen komen—om die mensen te laten beginnen met PHP, dat lijkt me helemaal niet onderwijskundig verantwoord. Mijn voornaamste bezwaar is dat de taal geen structuur afdwingt, zelfs uitnodigt tot spaghettiprogrammeren. Eigenlijk hetzelfde argument dat ik hoorde tegen BASIC toen ik voor het eerst officieel leerde programmeren (in Pascal). (In de V.S. is de situatie trouwens al niet veel beter).

De bevriende docent gaf me ten dele gelijk, maar verdedigde zich door te zeggen dat hetzelfde vak ook door Bestuurlijke Informatiekundestudenten gevolgd wordt, die later waarschijnlijk toch niet meer gaan programmeren (waarschijnlijk worden dat de mensen die tegen jou zeggen: “Zo moeilijk is dat toch niet? In PHP doe ik dat binnen vijf minuten…”). Uiteraard heb ik uitvoerig reclame gemaakt voor Ruby en Rails en hem een boek geleend, overeenkomstig de ondertitel van deze blogportal. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of Ruby wel een geschikte taal is voor een eerste officiele kennismaking met programmeren. Is het niet beter om te beginnen met een taal die je meer beperkt in je mogelijkheden? Een taal waarin je alle variabelen netjes moet declareren, waarin geen goto bestaat en geen break? Misschien niet eens een object-georiënteerde taal, of geen hogere taal, of geen algemeen bekende programmeertaal. Aan de andere kant biedt Ruby het voordeel dat er elementen uit verschillende soorten programmeertalen in samenkomen. Misschien was Pascal zo gek nog niet…

Geplaatst in , ,  | geen reacties

Reacties

(Laat url/e-mail achter »)

   Voorvertoning