DRY blijven door meta programmeren

Geplaatst door Remco van 't Veer di, 10 jan 2006 17:51:00 GMT

In een poging DRY te blijven, ben ik in de wondere wereld van ruby meta programmeren terecht gekomen. Het was er mooi en dat wil ik graag delen.

Ik was bezig met het maken van een subclass van String, Html. Mijn variant kan wat specifieke manipulaties uitvoeren: absolutize(url) om alle links absolute te maken, escape om speciale tekens te vervangen en sanitize(tags = nil) om tags, welke niet toegestaan zijn, te verwijderen. Na de methoden geschreven te hebben en een TestCase aangemaakt, bedacht ik me dat ik ook een !- (past het daadwerkelijk object aan) en self.-variant (class methode waar een String object ingaat en gemodificeerde versie uitkomt) wil hebben.

Ik heb eerst alles omgeschreven naar een !-variant, m’n code werd hier eigenlijk veel duidelijker van; geen value.gsub!(.. meer maar gsub!(... En ik ben m’n varianten gaan toevoegen:

 def escape
  result = dup
  result.escape!
  result
 end

 def self.escape(value)
  result = Html.new(value)
  result.escape!
  result.to_s
 end

Ho wacht! Moet ik die nu voor alle drie de methoden doen?! Maar dat is niet DRY! Ik wil kunnen schrijven:

 def_variants :escape

Lees verder ››

Geplaatst in

Reacties zijn uitgeschakeld